Tout est à nous

Sobre la quimera de ser neutrals en el periodisme

Clara Barbal (@_clarabarbal) i Oscar Blanco (@toutestanous)

Als meus alumnes els solc dir que ser periodista representa, en certa manera, apartar-se de la societat, ja que sense una mínima distància és impossible poder-la explicar bé. I que això vol dir renunciar a qualsevol mena d’activisme polític, i fins i tot a explicitar opinions públiques que puguin qüestionar la nostra imparcialitat” escrivia no fa gaire el subdirector de l’ARA, David Miro. Però, es pot ser neutral en un món creuat per interessos contradictoris? Sembla fins i tot una mena de pensament màgic afirmar que per no fer públiques les nostres opinions aquestes deixen d’existir. Al contrari, els periodistes ens posicionem des del primer moment en què ens posem a treballar: seleccionant un tema i no un altre, escollint els testimonis, elaborant el context…Precisament perquè les coses que escrivim ens interpel·len com a membres de la societat.

En definitiva, vivim en societat i és impossible que destriem la nostra interpretació sobre aquesta de la pràctica periodística que és, exactament, explicar la realitat. Per tant, entenem que la neutralitat és una il·lusió perquè no és realitzable i que els periodistes no ens podem “moure per uns interessos diferents als de la resta de ciutadans” ni apartar-nos-en. 

A partir d’aquí hauríem de fer una altra reflexió: a quin resultat porta defensar aquesta ficció per la tasca dels periodistes? Miró fa servir la metàfora del “monjo samurai”, és a dir, dels que van ser lleials mercenaris (religiosos i militars) dels senyors feudals al Japó. Precisament, del que ens hem d’allunyar els periodistes és de pràctiques que impliquin ser corretges de transmissió de les estructures de poder que regeixen les nostres societats. Perquè el periodisme polític és membre consubstancial del sistema polític i contribueix a construir i a fer extensiu el seus relats hegemònics

Per “fer bé la nostra feina” ens hem de preocupar de quins condicionaments tenim. És a dir, en el cas d’un periodista de l’ARA, ser conscients dels interessos de l’estructura empresarial per la qual treballem, dels anunciants, del target a qui ens dirigim i els constrenyiments discursius i mediàtics que tenen implicació en la nostra feina. Per exemple, quan l’ARA es refereix a Junts pel Sí com “llista unitària” està assumint com a pròpia la visió política d’alguns dels actors del procés. Això és política, això es prendre partit.

En Roger Palà exposava al mateix diari ARA que “els periodistes que han aconseguit destacar no han destacat per llepes, sinó per jugar-se-la” i que els que no tenen posicionament propi els espera “el ramat”. Potser sense compromís polític no s’hagués destapat el Watergate, les veritats de la intervenció a Iraq o, un cas més proper, qui va disparar la bala de goma que va impactar a l’ull d’Ester Quintana. La llista de mestres del nostre ofici amb “color polític” no és pas petita. A casa nostra, Manuel Vázquez Montalban, Montserrat Roig, l’Enric Juliana… fora, en Rodolfo Walsh.

Així, mentre que el sotsdirector de l’ARA dota de centralitat la qüestió de la “neutralitat” en el seu argumentari, nosaltres proposem com a alternativa parlar de l’honestedat en el periodisme. Si més no, creiem que és una pràctica més real i palpable. És a dir, no amagar mai les nostres posicions i saber advertir-les als lectors; ser sincers i apartar-nos del seguiment de temes si sabem que hi haurà un conflicte d’interessos flagrant. 

Amb tot, tenim el ple convenciment que (1) el periodisme que hem de fer no és el de tipus militant i (2) que hem de tenir en compte les circumstàncies reals que es donen a la societat i no les que imaginem. Però també estem convençuts que la nostra obsessió per explicar la veritat de la realitat es deu a ser coherents amb el nostre compromís polític i social. Perquè, al final, fer periodisme és generar intervencions i obrir escletxes en els assumptes col·lectius. 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Información

Esta entrada fue publicada en agosto 5, 2015 por .

Actualizaciones de Twitter

A %d blogueros les gusta esto: