Tout est à nous

El valor de l’urani

França va rebre autorització de l’ONU per intervenir militarment a la República Centre Africana (RCA) el passat desembre. Va rebre aquest permís després de que es produïssin 130 mort en un enfrontament  a Bangui, capital del país, entre musulmans de “Seleka”, que havien donat un cop d’estat al març, i milícies cristianes. Al gener l’ONU ha apuntat que hi ha risc de genocidi perquè es reprodueixen condicions semblants a les de Ruanda o Bòsnia. Per què va ser Paris el primer govern en interessar-se i qui ha proposat a la Unió Europea que hi participi? Doncs, perquè la RCA és un antiga colònia francesa.

Després dels processos de descolonització a l’Àfrica, les potències han mantingut una relació de neocolonialisme amb els nous estats. Aquesta relació, on juga un paper central el deute extern i mantenir governs aliats al poder,  ha consistit en l’explotació dels recursos naturals per part de grans empreses de l’antiga metròpolis o altres formes de dependència econòmica. En ocasions s’han produït intervencions militars quan governs afins han caigut. França ha mantingut una forta relació amb la francofònia i aquest mateix any ja ha enviat tropes a Mali.

Per tant, per entendre la intervenció francesa a la RCA, més enllà de la situació de crisis humanitària del país, hem de copsar els vincles posteriors a la descolonització. No hi ha hagut una relació estreta  i només hi viuen habitualment entre 600 i mil francesos. No obstant, els règims que s’han instaurat des del dictador Jean-Bédel Bokassa han comptat amb el seu vist-i-plau francès fins el cop d’Estat de la primavera de 2013.

L’operació econòmica francesa més destacada a la RCA no va ser pas un èxit. L’empresa pública Areva va adquirir unes mines, a la regió nord-central del país, amb la intenció d’extreure i exportar urani durant el govern Sarkozy. Segons va publicar Le Monde, la compra a l’empresa Uramin va passar d’un cost inicial de 470 milions a 2500 milions. A més, va coincidir amb l’accident de Fukushima i el preu mundial de l’urani es va enfonsar provocant que la inversió francesa difícilment sigui rendible ja que ni tan sols s’han creat explotacions mineres. Aquestes mines eren de gran importància corporativa ja que Areva lligava totes les explotacions de carbó al Sud de l’Àfrica a abastir la planta d’enriquiment d’urani.

El govern i la premsa francesa defensen que la RCA posseix recursos mineral per explotar, sobretot diamants. Tot i així, Andrew McKillop apunta a la revista 21s Century Wire que els diamants són escassos i distribuïts per tot el territori i que, fins i tot, l’urani és mala qualitat. Segons aquest expert en energia nuclear, la estratègia de comunicació francesa respon a l’interès en que altres potències donin suport militar a la missió francesa per restablir un govern afí a la República Centre Africana.

En definitiva, sembla que l’Estat francès no té gaires interessos en aquest país, desbastat per la pobresa, més enllà de les inversions en jaciments d’Urani i mantenir la seva influència al continent africà.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Información

Esta entrada fue publicada en enero 20, 2014 por .

Actualizaciones de Twitter

A %d blogueros les gusta esto: